2013 - Heko ambassadeur van Oxfam Novib

Home > Nieuws > 2013 - Heko ambassadeur van Oxfam Novib

Heko werkt al enkele jaren voor Oxfam Novib en besloot afgelopen jaar ambassadeur te worden voor deze organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Paula Roos werkt al jaren bij de facilitaire dienst van Oxfam Novib, waar ze verantwoordelijk is voor ‘onderhoud en beheer’. Paula Roos vertelt over de band met Heko en de wederzijdse betekenis.

Oxfam Novib

Oxfam Novib is een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die mensen in ontwikkelingslanden ter plekke ondersteunt en helpt een eigen bestaan op te bouwen. Nu de overheid zich steeds verder terugtrekt, is de organisatie meer en meer afhankelijk van giften van nieuwe fondsen en financiers, zoals de ambassadeurs van Oxfam Novib.


Korte geschiedenis Oxfam Novib
Na de watersnoodramp in 1953 ontving Nederland veel hulp uit het buitenland. Pater Simon Jelsma en anderen wilden iets terug doen, daarom richtten ze in 1956 de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand (Novib) op. Het doel was mensen in de derde wereld te helpen.
Acties als ‘Eten voor India’ en ‘Hoop voor de Sahel’ brengen miljoenen op. In 1963 introduceert Novib de actie ‘Gast aan Tafel’. Symbolen waren een kartonnen spaarbusje en vanaf 1973 de Novib-kalender.
‘Bijstand’ groeide via ‘betrekkingen’ naar ‘ontwikkelingssamenwerking’. Novib pakte armoede op alle fronten aan: van steun aan ontwikkelingsprojecten tot druk op bedrijven, regeringen en internationale instellingen.
In 1994 sluit Novib zich aan bij Oxfam International, een confederatie van zeventien ontwikkelingsorganisaties; de naam wordt dan Oxfam Novib. Samen bereiken de organisaties zo’n honderdmiljoen mensen in ongeveer honderd landen. De Oxfam-organisaties voeren wereldwijd campagnes om de ongelijkheid in de wereld aan te pakken en iedereen een kans te geven op een beter bestaan. Op dit moment voert Oxfam de internationale campagne ‘Grow’ om de wereldwijde problemen in ons voedselsysteem aan de orde te stellen.

Terug naar overzicht

Inloggen

Dit gedeelte is beveiligd, u dient in te loggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Wachtwoord vergeten

Dit gedeelte is beveiligd, u dient in te loggen
Vul uw gebruikersnaam of e-mail in om uw wachtwoord te herstellen